Een glazen kas voor Johannes en Marieke
Donation protected
Hallo allemaal, mijn naam is El van den Berg.
Sinds februari 2023 volg ik de opleiding Agro-Ecologie bij de Ommuurde Tuin in Renkum. Ik leer er ontzettend veel over hoe je een biologische tuinderij op kunt zetten, wat daar allemaal bij kijken komt.
Ik heb werkelijk diep respect gekregen voor alle biologische tuinders en boeren!
Wat moet je een hoop kennis bezitten om goed in te kunnen spelen op de tuin, het weer, de natuur. En wat een verantwoordelijkheid heb je om te zorgen voor een goeie opbrengst van groenten en fruit zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Wat doe je als een oogst mislukt? Het vergt grote creativiteit en een goede verbinding met je oogstgenoten. Het werken op de tuin is arbeidsintensief en fysiek pittig voor een zeer bescheiden loon.
Daarom zamel ik geld in voor een glazen kas ter waarde van €5000 voor de biologische CSA tuinderij van Johannes en Marieke in Aalten.
Wilt u bijdragen aan de kas? Dat kan via onze crowdfund-actie. Het geld ontvangt Johannes rechtstreeks op de rekening voor Lintelo 12, de logische tuinderij.
Ieder bedrag is welkom en wij stellen het op prijs wanneer u dit bericht wilt delen met anderen via social media of anderszins.
Lees hieronder het verhaal van Johannes en Marieke.
Sinds eind 2022 zijn Johannes en Marieke Zandbergen met hun 2 kinderen, woonachtig aan de Zomerweg 3 in Aalten, gestart met Lintelo 12, ‘de Logische Tuinderij’.
Het is een (zelf)oogsttuin voor oogstgenoten, ook wel een CSA tuinderij genoemd. Dit staat voor Community Supported Agriculture, een door de gemeenschap gedragen landbouw. Het is een beweging die wereldwijd in opmars is, zo ook in Nederland. In de praktijk betekent dit dat je als tuinders samen met de oogstgenoten behalve de goede oogst en de pracht van de natuur, ook de minder goede oogst en eventuele verliezen deelt. Zo draagt de hele gemeenschap mee in de risico’s die het tuinieren met zich meebrengt.
De passie is voelbaar als je op de tuinderij rondloopt. Pas een half jaar zijn ze bezig. Op veel bedden zijn groentezaden ontkiemd en groeien de planten gestaag. De tunnelkas staat vol met slasoorten en kruiden. Op een heuvel achter de kas kun je nog meer kruiden bewonderen. Stevige fruitstruiken staan in halve cirkels om de heuvel. De tuin is nu al een groene oase en ontmoetingsplaats geworden voor omwonenden en betrokkenen. En vooraan bij de ingang staat een prachtige schuur in aanbouw. Voor de toekomst is daar een winkel bedacht waar allerlei smaakvolle groenten en duurzame producten over de toonbank mogen.
De gemeenschap telt inmiddels 35 oogstgenoten. Zij ontmoeten elkaar bij het groenten oogsten en/of ophalen of bij het helpen op de tuin. Een mooi staaltje ‘Naoberschap’. Geweldig dat deze beweging in zo’n korte tijd vorm heeft kunnen krijgen!
Groenten, fruit en kruiden worden op een bio-logische, eerlijke, duurzame wijze geteeld met biodiversiteit en gezond bodemleven hoog in het vaandel.
Hiermee willen Johannes en Marieke niet alleen hun eigen gezin maar ook de natuur en mensen in de buurt een warm hart toedragen. Ze spelen tevens in op grote vraagstukken als klimaatverandering, hoge afval- en transportstromen, het bevorderen van bodemvruchtbaarheid en de vereenzaming onder mensen.
Met de kring van oogstgenoten streven ze naar een warme gemeenschap waar iedereen zich betrokken en welkom kan voelen. Naast wekelijks gezond voedsel biedt ‘de Logische Tuinderij’ mensen de mogelijkheid om een handje mee te helpen.
Daarmee krijgen deelnemers de mogelijkheid zich meer te verbinden met de seizoenen en de natuur.
Samen werken en samen op de tuinderij zijn bevordert onderling contact. Samen de natuur beleven en een bijdrage leveren aan het behoud van de natuur genereert zingeving. Een prachtig concept!
Het bevorderen van de bodemvruchtbaarheid betekent dat je als tuinder iedere dag werkt aan een divers bodemleven.
Het leuke is, vertelt Johannes – en daar is hij best trots op – dat zich ook een diversiteit aan mensen om de tuinderij verzameld heeft. Allerlei deelnemers, oogstgenoten en vrijwilligers hebben zich bij de ‘de Logische Tuinderij’ aangesloten. Vele verschillende visies op duurzaam tuinieren zijn daarbij vertegenwoordigd: van het lokaal stimuleren van een korte voedselketen, tot samen schouders eronder en aanpakken tot biologisch-dynamische teelt.
Johannes, is een pionier in hart en nieren. Eerder heeft hij een groenwerkplaats bij Workmate Company opgezet, een doorslaand succes, waar mensen met een hulpvraag een fijne begeleide werkplek hebben gevonden en nog steeds vinden. En nu, samen met Marieke, is Lintelo 12 verrezen.
Eén ding ontbreekt er nog op de tuinderij. Dat is een glazen kas. Door de investeringen tot nu toe en de keuze voor het solidaire betalingssysteem is er geen budget meer. Met een glazen kas kan het groeiseizoen verlengd worden en dat betekent dat de mensen het gehele jaar rond van groenten kunnen worden voorzien. Een fantastisch streven waarvan ik, en ik hoop u ook, vindt dat dit groen licht moet krijgen!
Voor een bedrag van €5000 kunnen Johannes en Marieke een kas van 3,5 bij 6 meter plaatsen. Een glazen kas houdt in de winter meer warmte vast en er is een betere lichtval, die de bestaande tunnelkas mist. Zo kunnen de tuinders meer en langer groenten kweken, die anders geïmporteerd moeten worden.
Zo wordt Lintelo 12, de Logische Tuinderij, een compleet voorzienende, groene en warme gemeenschap in lente, zomer, herfst en winter!
Organizer and beneficiary
El Van Den Berg
Organizer
Wehl
Johannes Zandbergen
Beneficiary