Main fundraiser photo

FLUGT - Refugee Museum of Denmark

Donation protected

ET MODIGT MUSEUM

Verden oplever i disse år de største flygtningestrømme nogensinde. Krig, forfølgelse, klimaforandringer og sult driver mennesker på flugt. Mod sikkerhed. Mod overlevelse. Det påvirker store dele af verden. Ikke kun der, hvor usikkerhed gør mennesker til flygtninge, men også der, hvor flygtninge søger hen.

Derfor er vi i gang med at etablere FLUGT – Refugee Museum of Denmark, som bliver det første museum i verden, der er dedikeret til flygtningehistorier. Både nutidige og historiske.    

Vi vil formidle et af de sværeste og mest omdiskuterede emner i vor tid. FLUGT bliver et af de modigste museer i Europa - et mødested med højt til loftet og plads til refleksion. FLUGT kvalificerer holdninger og giver plads til diskussion og meningsudvekslinger. 

FLUGT bliver ikke mindst de vigtige fortællinger om håb, drømme, spirende indsigt, forståelse og fremfor alt forsoning mellem nationer.

VI HAR BRUG FOR DIN HJÆLP

Det er vores mål, at FLUGT skal give en museumsoplevelse, der kan måle sig med de bedste museer i Europa. Det skal være stedet at besøge for historien om de tyske flygtninge i Danmark samt flygtninge gennem tiderne. Til det skal vi bruge i alt 100 millioner kroner. 

Vi har finansieringen af byggeriet på plads, og renoveringen blev igangsat i efteråret 2020. Men vi mangler stadig penge til formidling og udstillinger. Det er vores håb, at vi med dit bidrag samt deling af indsamlingen kan vise folkelig opbakning, så endnu flere mennesker og fonde kan hjælpe os tættere på en åbning i sommeren 2022. 

Du kan støtte med et valgfrit beløb, og alle der støtter projektet, vil blive nævnt på vores takkevæg.

Oksbøl – et unikum i flygtningehistorien
Anden Verdenskrig skabte massive flygtningestrømme i Europa. Også Danmark blev ramt, da 250.000 civile tyske flygtninge i løbet af få måneder kom til landet efter en dramatisk og voldsom flugt fra den Røde Hær. Efter befrielsen i maj 1945 var det den danske regerings store ønske at sende de mange flygtninge hjem. Men Danmark blev tvunget til at håndtere udfordringen af de allierede styrker – på trods af modstand fra mange danskere.

Danmarks største lejr for tyske flygtninge blev oprettet i Oksbøl i 1945. Efter den sidste flygtning rejste til Tyskland i 1949, blev lejren, lige som de mange andre flygtningelejre i Danmark, nedlagt og glemt. Flygtningelejrens sti- og vejnet findes dog endnu, og sammen med seks-syv eksisterende bygninger er det med til at gøre området unikt. Et stenkast fra lejrens kirkegård ligger én af de tilbageværende bygninger: flygtningelejrens hospital, og det er hér, vi etablerer FLUGT – Refugee Museum of Denmark.

I de tyske flygtninges fodspor
Den store plantage, som engang rummede den ca. 4 km2 store flygtningelejr i Oksbøl, vil også udgøre en væsentlig del af museet. Her zoomer vi ind på lejrens historie og de tyske flygtninge i Oksbøl. Hvem var de, hvordan boede de, og hvordan var lejren opbygget? Hvordan har hverdagen formet sig for de godt 36.000 tyske flygtninge, der boede i lejren i 1946? De historier skal fortælles der, hvor de udspillede sig: På de originale stier, veje og på flygtningekirkegården. 

At forbinde nutiden og fortiden

Arkitekterne fra BIG Bjarke Ingels Group har med afsæt i de to eksisterende hospitalslænger tegnet et helt nyt museum, hvor en smuk, svungen nybygning samler de originale længer til én helhed. Tilbygningen vil udadtil fremstå som en lukket mur bygget af cortenstål, men når man træder ind, vil den åbne sig som en katedral af træ og glas.

Flygtninge til alle tider
Historien om de tyske flygtninge i Oksbøl vil fungere som den røde tråd, men udstillingerne skal i lige så høj grad fortælle om nogle af de andre flygtningestrømme, der er kommet til Danmark: 1950’ernes ungarske flygtninge, 1970’ernes vietnamesiske bådflygtninge, 1990’ernes jugoslaviske flygtninge samt de seneste års syriske flygtninge. Blot for at nævne nogle.

De besøgende kommer gennem udstillingernes historier til at bevæge sig fra krig og flugt til mulig sikkerhed og hverdag til måske (et nyt) hjem.

Alle historier foregår på tværs af tid og sted. Samtidigt vil udstillingerne belyse historien fra modtagerlandets side. For hvordan var og er det at se tusindvis af flygtninge rykke ind i ens hjemby eller nærområde?

Samarbejdspartnere
Vardemuseerne har i 2019 stiftet et dansk netværk for museer, der arbejder med historien om de tyske flygtninge. Museet samarbejder desuden med flere tyske organisationer som Stiftung Flucht Vertreibung Versöhnung (SFVV) i Berlin, Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge i Kassel, Ostpreussisches Landesmuseum i Lüneburg og ikke mindst med den tyske ambassade i København for at fortælle historien bedst muligt. Samarbejdet er dog ikke kun af praktisk karakter – det er også en symbolsk handling: en fælles bearbejdelse krigens eftervirkninger.

Projektet er, foruden indsamlingen her, støttet af:

Kulturministeriet, Finanslov 2019    

Bundestag, Finanslov 2020     

Varde Kommune                                                                                                                                                                      

Augustinus Fonden                                                                     

Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond                           

Volksbund Deutsche Kriegsgräber Vorsorge                          

Michael Jepsens Fond                                                              

Herman Niermann Stiftung                                                       

Donations 

  • Yvonne Thygesen
    • kr50
    • 3 yrs

Organizer

Helle Ølgaard
Organizer
Varde

Your easy, powerful, and trusted home for help

  • Easy

    Donate quickly and easily

  • Powerful

    Send help right to the people and causes you care about

  • Trusted

    Your donation is protected by the GoFundMe Giving Guarantee