Wie op de Noordzee gooide deze olievaten overboord
Donation protected
Op een eiland als Terschelling spoelen om de maand een of enkele vaten met afvalolie aan op het strand. Waarschijnlijk zijn deze overboord gegooid nadat de olie van de motor is ververst. Helaas, kan dit ongestrafd gebeuren, en ik wil hier graag verandering in brengen.
De methodiek die ik hiervoor heb ontwikkeld noem ik forensische oceanografie, het maakt gebruik van geavanceerde oceaan modellen die het afgelegde pad van een olievat terug kunnen rekenen in de tijd. Zo kan ik de verdachte opsporen door de digitale sporen die ze achterlieten te reconstrueren. Echter is er een element die nog ontbreekt, en dat is de scheepsdata (ook wel AIS genoemd). Deze zijn niet publiekelijk beschikbaar, en daarom zet ik deze campagne op. De kosten voor deze data zijn behoorlijk, want de Noordzee is druk bevaren, waardoor de beoogde dataset omvangrijk is.
Met de resultaten van dit onderzoek, hoop ik dit probleem in het licht te zetten. Een andere lijntje dat ik dan uit kan zetten is om de regionale politie te overtuigen deze zaak te heropenen. Een laatste pad die ik wil bewandelen is het onderzoeken of compenstie mogelijk is voor de geleden schade. Deze kosten drukken nu namelijk op de balans van de gemeente, waar dit eigenlijk niet thuis hoort.
Specifiek ben ik bezig met een casus die vorig jaar Februari gebeurde op de waddeneilanden. Toen spoelde elf vaten met afval olie aan op Terschelling en Ameland. De prijsopgave voor deze dataset is hieronder te zien:
FAQ - veel voorkomende vragen
Ik zie dat je het streefbedtag hebt bereikt. Voor ik doneer wil ik graag weten waar je dit 'extra' bedrag voor gaat gebruiken.
Idealiter hoop ik dat met de publiciteit die nu is ontstaan, de overheidsinstanties die over deze gegevens beschikken, gaan overwegen om deze vrij toegankelijk te maken. Tot die tijd zit ik vast aan een commerciële partij, dan is het extra geld wel goed om te hebben, zodat ik kan inspelen op de situatie als er iets nu aanspoelt.
Ik ben ook van plan om het archief in te gaan en oude zaken uit te werken nadat ik deze casus heb uitgewerkt. Deze "cold-cases" zijn te vinden, doordat de burgemeester van een kustgemeente verplicht is om jaarlijks een inventarisatie naar het ministerie van Financiën te sturen. Dit is vastgelegd in de Wet op de strandvonderij. Deze inventarisatie bevat dus nieuwe aanknopingspunten waarmee ik andere partijen aangespoelde olievaten kan traceren. Ook dan zal ik historische AIS data moeten inkopen.
Waarom denk je dat jij dit kan?
Al meer dan 15 jaar doe ik onderzoek, waarbij ik gebruik maak van data met veel ruis. In de afgelopen twee jaar ben ik mijn specialisme gaan verleggen naar forenische oceanografie. Mijn eerste succes verhaal is mijn bijdrage bij het opsporen van aangespoelde dode stieren, wat ik deed voor FolowTheMoney. Dit artikel is hier te vinden. Ik zou graag met de donaties van hier, zo'n zelfde soort ondrzoek willen maken.
Is deze data niet openbaar?
De schipslocaties van vandaag zijn toegankelijk op verschillende websites als MarineTraffic echter is het archief hiervan afgeschermd. Schiplocaties zijn op te vangen via speciale radio ontvangers, en deze zijn ook geinstalleerd langs de kust en op boorplatformen door Rijkswaterstaat. Helaas wordt deze data niet vrij toegankelijk gesteld, zoals dat wel wordt gedaan voor de wateren van de Amerikaanse of Deense kustwacht.
Is dit niet de taak van de overheid?
Helaas doorkruizen deze vaten, meerdere administratieve grenzen, dus is het lastig om een probleemeigenaar aan te wijzen. De enige die duidelijk een probleem hebben zijn kleine kust gemeentes die het afval moeten opruimen. Echter hebben die niet de capaciteit om een onderzoek in te stellen.
Hoe verder?
Graag wil ik het niet laten bij alleen dit incident, maar ook anderen oplossen. Maar eerst wil ik deze casus uitwerken, en kijken of aansprakelijkheid te forceren is via deze weg. Daarna is het mogelijk om dit groter uit te rollen, vandaar dat ik dit onder de paraplu doe van de space accountants. Want aardobservatie kan een handig hulpmiddel zijn om dit soort problemen aan de kaak te stellen. Kijk dus gerust op mijn website of volg ons op linkedin .
Organizer
Bas Altena
Organizer