Sæbefabrik - i kampen mod kvindelig omskæring.
Donation protected
Som frivillig i Tanzania har jeg arbejdet med at grundlægge en NGO fra bunden. Vi kom i mål med det meste, men jeg måtte opgive at crowdfunde en sæbefabrik, fordi mulighederne for at benytte gængse betalingsplatforme i Tanzania er begrænsede.
For mindre en 30.000 kr. vil det være muligt at etablere en sæbefabrik, der kan tilføre ekstra indtægter til ca. 200 Masai kvinder. Det er en afgørende faktor i kampen mod den kvindelige omskæring.
Læs mere om NGOen og dens formål nedenfor med mit håb om, at du får lyst til at støtte deres projekt med etableringen af en sæbefabrik!
TENG’ENA Community Development Organization er en NGO i Monduli distriktet, nær Arusha i Tanzania. Størstedelen af befolkningen i Monduli distriktet er Masaier. Mange bor stadig i hytter i traditionelle landsbyer. NGO’ens hovedformål er at forhindre børn / unge kvinder i at blive omskåret (FGM = Female Genital Mutilation) og indgåelse af børneægteskaber. Selvom omskæring af kvinder har været forbudt siden 1998, praktiseres det fortsat. Ikke, som tidligere, en begivenhed fulgt af en fejring, men i det skjulte. Denne ‘skjulte praksis’ er - om muligt - endnu værre, da den bidrager til en mere lemfældig udvælgelse af ‘hvem’, der foretager handlingen og hvilke instrumenter, der anvendes ved udførelsen. Årsagen til, at denne tradition er så vanskelig at bekæmpe er, at den er tæt forbundet med familiens økonomi. Faderen ‘høster’ en indtægt ved at lade datteren omskære. Efter omskæringen er hun nemlig et handelsobjekt, der kan indbringe familien et antal køer eller lignende. Hun kan, som et barn, blive tvangsægtet med en hvilken som helst mand, som faderen beslutter - uanset alderen på brudgommen fra det øjeblik, at omskæringen har fundet sted. Udover kampagner mod omskæring, er det derfor nødvendigt at finde økonomiske alternativer, der kan kompensere tab af indtægter, hvis man vælger IKKE at omskære sine døtre.
For at styrke denne side af indsatsen ønsker TECODEO at starte en sæbeproduktion. En smallscale produktion af sæbe til tøjvask. Den sæbe, der anvendes nu, er importeret fra Kenya. Der findes ikke tilsvarende produktioner i Arusha / Monduli området, så det vurderes at være et konkurrencedygtigt produkt. Denne type af sæbe anvendes ydermere af alle og til alle tider, så der er grund til at tro, at der vil være grobund for en sådan produktion. For ganske få midler ville det være muligt at etablere en sæbefabrik, der kan tilføre ikke mindre end 200 kvinder en indtægt. Det kan være en afgørende faktor i kampen mod den kvindelige omskæring.
De etableringsomkostninger, der søges om, beløber sig til under 30.000 kr., fordelt på: Indkøb af udstyr: 20.000 kr. Indkøb af materiale til den indledende produktion: 9.000 kr. (Den månedlige husleje til produktionsstedet vil udgøre omkring 300 kr.)
Beløbet inkluderer: Opsætning af udstyr Oplæring i betjening af udstyret Frigivelse af de sæbeopskrifter, der benyttes i produktionen.
Efter etableringen afholder TENG’ENA Community Development Organization selv alle driftsudgifter og skønner at sæbefabrikken vil gavne ca. 200 kvinder fra landsbyerne i Monduli distriktet.
I forhold til den hverdag, der er forbundet med at være en Masai kvinde / hustru / mor med et svingende antal børn i en traditionel landsby vil det være ganske få kvinder, der vil have muligheden for at bestride et fuldtidsarbejde. Derfor vil arbejdet i sæbeproduktionen blive afviklet i turnusser, hvor 12 kvinder af gangen på skift deltager i produktionen af sæbe. På denne måde kan kvinderne sikre pasning af hjem, gøremål og børn på deres ‘produktionsdag’, da Masai kvinder har en stærk tradition for at hjælpe og ‘dække hinanden ind’ i forhold til opgaver, der skal løses udenfor hjemmet.
Organizer
Ann Dasseville
Organizer
Stubbekobing