Main fundraiser photo

Zeewierboerderij Veersche Wier

Donation protected

Wij zijn Debbie, Lennert en Joost. Twee jaar geleden zijn we begonnen met het experimenteren en leren over zeewier. Na meerdere proeven zijn we klaar om de stap te zetten naar het realiseren van een kleine zeewierboerderij in het Veerse meer in Zeeland. 

We hebben de vergunningen, we hebben een locatie en we hebben er enorm veel zin in. En nu hebben we jou nodig! 

Met een donatie maak je ons ontzettend blij en breng je ons een stapje dichter bij het verwezenlijken van dit leuke en spannende wier avontuur.
Als onze boerderij eenmaal drijvende en draaiende is geven we in de zomer van 2021 een oogstfeest waar we jullie natuurlijk allemaal voor uitnodigen. 

Door jouw bijdrage kunnen wij onze droom verwezenlijken en onze ervaringen met jou delen, nieuwe lokale zeewier producten ontwikkelen en jullie van smakelijk wier voorzien. Daar is startkapitaal voor nodig. Helaas zijn onze zakken niet diep genoeg. 

Onze droom: Een functionerende kleine zeewierboerderij waar we kunnen leren over het lokale ecosysteem en waar heerlijk wier groeit. Een plek waar iedereen welkom is om samen de mogelijkheden van aquacultuur te onderzoeken en zeewier te proeven. Waar nieuwe lokale samenwerkingen en avonturen gestart kunnen worden en een meer duurzame vorm van ondernemen vorm kan krijgen. Samen leren en een duurzame relatie opbouwen met de omgeving.

In september 2020 willen we onze wierboerderij drijvend hebben. Twee drijvende longlines van beide 150 meter lang. Een zeewierboerderij waar 300 meter Suikerwier kan groeien. Dat is een grote en kostbare operatie (huren van een kraanschip met bemanning, aanschaffen van boeien, ankers, lijnen, en uitgangsmateriaal (baby wier) en het huren van het water/grond in het Veerse Meer).

Jouw steun is hierbij essentieel. Zeewierkweek is pionieren en de stap van kleine testjes naar een echte start-up boerderij kunnen we niet maken zonder jouw hulp. 

Maar, hoe gaat dat er dan ongeveer uitzien? Onze beoogde longline opstelling bestaat uit twee afgezonken ankers met kleine ankerboeien. Daartussen houden twaalf boeien een longline drijvende net onder het wateroppervlak. Aan deze lijn groeit straks ons wier. Schematisch ziet dat er dan zo uit:

Onze boerderij komt te liggen net voor de Paardenkreekrug, het kleine bos aan de noordoever van het Veerse Meer. Makkelijk met de fiets of auto te bereiken dus, en een heerlijke plek om te wandelen en zwemmen! 
Op dit kaartje laat de rode lijn zien waar onze zeewierboerderij komt te liggen. 

Hoe werkt het kweken van Zeewier eigenlijk? Wereldwijd wordt er al flink met zeewierkweek aan de weg getimmerd maar het vak van zeewierboer staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Leren hoe je wier kweekt is wat ons betreft vooral een kwestie van samenwerken, experimenteren en proberen: leren door te doen. En dat is leuk! Op elke locatie zijn de omstandigheden weer anders. 

Door met lokale ondernemers en kennisinstellingen samen te werken hebben we veel kunnen leren en nieuwe vrienden gemaakt. Hieronder een kleine impressie van hoe het kweken van wier en een groeitest in zijn werk gaat: 

Bij Stichting Zeeschelp groeien de zeewiersporen uit tot gametofyten.

Onder de microscoop is te zien hoe de gametofyten uitgroeien tot kleine zeewierplantjes in het lab van Stichting Zeeschelp.

Het zeewier zet zich met haar ankervoetjes vast op een dun touwtje.

De wieren groeien verder op dunne lijntjes op spoelen bij onze vrienden van Stichting Zeeschelp. 

Wanneer ze genoeg gegroeid zijn en sterk genoeg om in het Veerse Meer te overleven wikkelen we samen met Bernd van Stichting Zeeschelp de dunne lijntjes met wier om dikkere lijnen (voor deze test zijn dat droplines) die verticaal in het water komen te hangen. 

Met onze bevriende mosselvisser Marcel hingen we de droplines net voor de winter in het water tussen zijn mosselen.

Debbie kijkt tevreden toe hoe onze wiertjes te water gaan vanaf de boot van onze mosselvisser vriend Marcel.

In het voorjaar zijn de wieren (hopelijk) goed gegroeid tussen Marcel's mosselen en moeten ze geoogst worden voor de watertemperatuur te hoog wordt. 

Dat kan nu nog met een kayak..

Niet alle wieren groeien goed uit. Ook dat geeft ons waardevolle informatie over kweekdiepte, zaai en oogstmomenten. 

Het suikerwier vormt mooie gegolfde en dikke bladen. 

Test geslaagd! Na eedere tests in 2018 en 2019 zijn we nu klaar om de stap te zetten naar een kleine boerderij, met jouw hulp! 

Met een donatie maak je ons ontzettend blij en breng je ons een stapje dichter bij het verwezenlijken van dit leuke en spannende wier avontuur. Als onze boerderij eenmaal drijvende en draaiende is geven we in de zomer van 2021 een oogstfeest waar we jullie allemaal voor uitnodigen. 

Ondertussen zijn we ook druk bezig met experimenten om het zeewier tot een nieuw en lekker product te verwerken. Van drogen tot fermenteren samen met onze vrienden van Het Funk Gilde zijn we hard op weg om miso's, shoyu's en garum te maken op basis van zeewier. En wat dacht je van zeewiersaus, zeewierbier, zuurdesem-zeewierbrood of zeewier-kroketten? Het Veerse Meer opent deuren naar tal van nieuwe spannende smaken. 

Maar eerst moet die boerderij er natuurlijk komen! Maak ons blij en doneer :) 
Maak zeewierboerderij 't Veersche Wier een realiteit. 

Donate

Donations 

  • Anonymous
    • €129
    • 4 yrs
Donate

Fundraising team: Veersche Wier (3)

Joost Adriaanse
Organizer
Tolsteeg/Hoograven, NL, 9
Debbie Oosterling-Schoe
Beneficiary
Lennert Oosterling
Team member

Your easy, powerful, and trusted home for help

  • Easy

    Donate quickly and easily

  • Powerful

    Send help right to the people and causes you care about

  • Trusted

    Your donation is protected by the GoFundMe Giving Guarantee